H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

Ved lejlighed  Nr.1 boede H.C. Andersens forældre. Adressen var Munkemøllestræde 3 i Odense.  Forældrene flyttede ind i lejligheden i maj 1807 og her havde Hans Christian sit barndomshjem i ca. 12 år.

På billedet er der yderligere to lejligheder i samme ejendom. I den ene lejlighed Nr.2  boede handskemager Frantz Köcker . Familierne Andersen og Köcker havde fælles forstue som indgang til de to lejligheder .Familien Köcker havde mange børn ,hvor sønnerne Christian og Johan var næsten jævnaldrende med Hans Christian Andersen.

 

I Munkemøllestræde 5 i  lejlighed   Nr.3  d.v.s. i den anden ende af huset boede hattemagersvend Phillip Schenk og hans kone. Der var ofte klammeri mellem den 4 år ældre søn Gotfred og Hans Christian.

H.C. Andersens far Hans Andersen der var skomager døde i 1816 og  H.C. Andersen og hans mor fortsatte med at bo i lejligheden (Nr.1) .

I 1818 giftede moderen sig igen med en ung skomagersvend Niels Jørgen Gundersen .Ca. et år senere måtte familien dog flytte , da ejendommen blev solgt på aktion efter at ejeren d.v.s enken efter den velhavende skomager Chr. Huss døde. Samme Huus oprettede i 1801 en stiftelse i naboejendommen Horsetorvet 8 til fattige enker.

Munkemøllestræde 3-5 blev i 1931 overtaget af Odense Kommune efter at være ført tilbage til den oprindelige skikkelse som det havde i H.C. Andersens barndomstid. Der er i dag muligt at se Andersens og familiens Køckers lejlighed .

Foto og tegning: Lars Bjørnsten Odense
 

H.C. Andersens beskrivelse af  barndomshjemmet i Munkemøllestræde fra " Mit livs Eventyr "

H.C. Andersen boede i barndomshjemmet fra han var to til han var fjorten år . Han beskriver  i " Mit livs eventyr " det lille hus , barndomshjemmet  i Munkemøllestræde på følgende måde:

Een eneste lille Stue, der næsten var opfyldt med Skomagerværkstedet, Sengen og den Slagbænk, hvori jeg sov, var Barndoms-Hjemmet, men Væggene vare behængte med Billeder, paa Dragkisten stod smukke Kopper, Glas og Nipserier og henne over Værkstedet, ved Vinduet, var en Hylde med Bøger og Viser. I det lille Kjøkken hang over Madskabet Tinrækken fuldt af Tallerkener, det lille Rum syntes mig stort og rigt, Døren selv, der i Fyldingen stod malet med Landskab, var mig dengang lige saa betydende som nu et heelt Billedgalleri!

                                                          

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk       
 
      

 

     

Turist - Tourist

Odense - City of Hans Christian Andersen

 

H.C. Andersen:

Levnedsbog

Mit Livs Eventyr