H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

 

 

 

H.C. Andersens Glorup

"Glorup har tilhørt Christopher Walkendorf, han lod 1578 Svindinge Kirke bygge og satte de første Steengjærder; fra hans slægt kom den til Hans Ahlefeldt, derpaa til Pless og nu Moltke." Citat: H.C. Andersens Dagbog

 

H.C. Andersen har beskrevet sine ophold på Glorup  bl.a. i sine dagbøger. Nedenfor bringes et uddrag af disse:

1842: Er på Glorup i august og oplever en dejlig aften, Månen- Jupiter med Saturn spejlede sig i vandbassinet. Varmen vælter ned.

1845: Spadseret i haven. Bor hyggelig i nr. 15 og 16 . vandet er ledt ud i det store bassin, der bestrøet med brune blade. En smuk efterårsdag , når løvet er af træerne, men solen skinner i det grønne græs og fuglene de kvidre, så kan man ret bilde sig ind at det er en forårsdag, således har den ældre mand sine øjeblikke i høsten, hvor hans hjerte endnu drømmer forår. Der går en underlig mumlen gennem skoven, der er blevet gammel, men kilder og bække  unge, de svulme og sladre; ved hvert vindstød høres knitren, det er de visne blade , som er faldet ned.. Is på vandet. Går gennem den lange alle og ud af lågen på markvejen til Hollufgaard , ser på bæltet og vandrer tilbage. Blæsten suser ude, ilden i kakkelovnen rumler, Månen skinner ind.

 

1847: Lagde sig på sofaen. Vågnet i smukt solskin og gået til skoven der var udsprungen, hvide anemoner, smørblomster der er vel ingen variation i bøgens grønne, men friskheden, det rene, de mørke grene og slagskyggerne gør en afveksling . Kukkeren sang. Storken så jeg igen stå i reden med udbredte vinger. Løbet lidt ad landevejen. Blæsten rasede udenfor. Jeg drømte at der stod nogen inde i mit sovekammer, jeg for op og syntes at jeg så to skikkelser, som blev mere og mere gennemsigtige i det jeg stirrede og der var ikke andet at se end væggen - jeg ved det er indbildning. I den grønne skov har jeg holdt min pinseandagt, kukkerurt, hvide anemoner, skovmærker står rundt omkring . Skoven er så jomfruelig ren grøn. Skoven er så jomfruelig frisk og det er et ordentlig skovbad at gå igennem den.

1848: Skoven fredelig smuk. Droslerne og nattergalene slå. Underlig brandtåge, månen rød. Frelst en regnorm der blev holdt af en bille. Skylregn det meste af natten .Det er meget koldt. i knibe med rent tøj. Excellensen mindre elskværdig , kedelig høflig med komplimenter derfor ked af at være her.

1850: Gik ud for at plukke forglemmigej til frøken Raben og Grevinde Moltke. Ser de lange alleer og fiskene her står stille i vandbassinet udenfor et billede på livet her ensformigt som alleen, stillestående som fiskene i det søvndyssende solskin mellem fedt græs og blomstrende buske. Alle disse dage havde vi buketter at åkander. Nu står hyldetræerne i blomster i et par dage og i nat er akacierne sprunget ud. Bygevejr. Satte flaget ud i haven. Ked af al litterær virksomhed. Drev om i skoven og skrev så et digt til Oberst Læssøe. Ved solnedgang en dejlig regnbue .

1851: Fik de sollyse værelser ud til vandbassinet på Glorup. Spadseret i haven . I haven står frugttræerne blomstrende, der er hel blomstersne over dem. Æbletræerne er så overdyngede at næsten alle grønne blade skjules, på pæretræerne ligger den hvide blomstersne , ligesom i store klatter på de bladfulde grene. Her er et stort tulipanbed , det pranger i solen så østerlandsk broget. En underlig brandtåge fylder hele luften efter klokken  fire , solen ser ud som en blodplet, så stor som månen. Tågen lugter brandagtig afficerer mig, jeg føler mig nervøs i den . Sov på den hårde sofa så mit øre og halve hoved var som dødt. Regn og blæst. Altid blæst og koldt . Stærk regn så jeg kun kom haven rundt en gang.

Ret smukt vejr 15 juni  1851. Storm hele dagen kun 7½ grad 18 juni 1851 . Efter middag tordenvejr. Regn og blæst  vekslet med solskin altid koldt. Det er Sct. hans dag og dog kun 7½ grad om formiddagen. I dag regnskyl og blæst , gik lidt med paraply og fik våde fødder i græsset. Syvsoverdagen. Gråt, truende med torden, men der kom ingen regn og det var en dejlig mild luft.

Se om  festen på Glorup 7. juli 1851

1856: Set mig om i haven på Glorup, der er prægtig nu, ser ud som en engelsk park, ved indgangen til Dyrehaven var den gamle port, som H.C. Andersen i 1837 har skrevet sit navn og årstal på.

1863: H.C. Andersen kørte af den nye landevej til Glorup og han udtrykker er der særdeles hyggeligt og godt på Glorup. Greven førte ham rundt i de nye haveanlæg. Den 27 juni var det koldt. Det regner det meste af dagen og er de 40 riddere nu så skal det regne i 40 uger ville de bilde os ind.

1865: Haven er nu udviklet  i stor stil og vist den smukkeste i landet. Gik med greven op til det franske anlæg. Gik i det nye franske kvarter, der er nogle små træ på et ben, som havde form som paddehatte. Det så ret ejendommeligt ud. Meget varmt, vedvarende varme.

1867: Jeg har mine gamle værelser, som er særdeles oppudsede med ferniseret malet gulv  og porcelænskakkelovn , klaver og H.C. Andersens buste. I haven på øen er kommet et højt springvand. I stuen Raphaels Madonna fra Dresden og i billiardrummet det store smukke skovparti med sø af Skougaard. Det var godt vejr, solen brændte, men der kom en sky for den , så det blev køligt. På Glorup er der billeder af Fader og Søn af Dahl, Fru Jerichau Skougaard, Lund og Sørensen, desuden en kopi af Raphaels Madonna i Dresden .

Har været nede ved hængebroen og set greven og grevindens våben anbragt på muren tæt ved indgangen Senere blev disse efter H.C. Andersens anbefaling sat op under karnissen eller gesimsen, således at tårnene på Glorup syntes slankere. Dette skete i forbindelse med en indvielse af hængebroen den 6. august 1867.

 

1869: H.C. Andersen har fået to store stuer i stueetagen på Glorup, der var i løbet af aftenen en del del tale om spøgelser og en af de andre gæster vilde aldrig sove i de nederste værelser , da der høres underlige lyde .H.C. Andersen tog sine forholdsregler og kontrollerede at alle døre fik nøglerne ind ad og han sov i øvrigt godt om natten....

Solen stod meget rødskyet op. Gik i haven , der er kommet bronzestatuer i den franske del . Andromeda pudset op og står i tempel, før var hun i regn og rusk og fik stenkast af bønderkarlene.

 

 Gråt, vådt vejr gik helt ud i den yderste del af det engelske anlæg, hvor et rundt vandbassin danner bækken .

 

Foto: Lars Bjørnsten 2. marts 2003

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk