H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

H.C.Andersen fotoside index

 

 

 

H.C. Andersen og fotografiet

H.C. Andersen elskede at blive fotograferet og Georg E. Hansen blev hans foretrukne fotograf gennem årene. I starten var han ikke bevidst om, at han skulle se ud på nogen bestemt måde.

Under sine mange udenlandsrejser blev han ofte fotograferet og under sit ophold i München i 1860 blev H.C.Andersen fotograferet af en af Europas førende fotografer, Franz Hanfstaengl, som formåede at få Andersens forskellige attituder frem ved fotograferingen.

Det var ikke altid nemt at fotografere Andersen p.g.a. hans særegne skikkelse, en vis højde og lange ben. Ofte måtte fotograferne finde på små tricks med borde, stole m.m. for at at fået rimeligt foto ud af det. Fotograferne havde det svært med at få Andersen til at se afslappet ud og sidde naturligt. H.C. Andersens foretrukne vinkel var at se han i højre profil, men efterhånden lykkedes det at få ham til at dreje sig, så også andre vinkler kunne anvendes. Andersen brød sig ikke om at blive fotograferet forfra , da det afslørede hans specielle ansigtsudtryk med en stor næse og  indsunkne øjne. I 1866 blev han for første gang fotograferet i venstre profil, hvilket betød et venlige udtryk på fotografiet og derfor blev dette et hit blandt hans venner og veninder.

Andersen blev fotograferet af professionelle fotografer, men også amatørfotografer på herregårdene fik nogle skud i kassen af digteren. Fotografierne af H.C. Andersen blev ofte foræret væk, som regel til kvindelige bekendte og til sin ven Edvard Collin. Desuden havde digteren også visitkortfotografier. Andersen har i sine optegnelse dagbøger, breve m.m. beskrevet de mange besøg og omstændigheder ved fotograferingerne. Hovedparten af fotografier er taget udendørs . Først ca. 1874 var teknikken udviklet , så der kunne tages foto indenfor. I september 1874 blev han sidste gang fotograferet hos hoffotograf Hansen i København. Nedenfor og på de andre fotosider kan man bl.a. se nogle af de mange billeder der findes af H.C. Andersen.

Lars Bjørnsten 240207  

Kilde: http://www.humaniora.sdu.dk

Foto:  Lars Bjørnsten Odense

 

Se flere H.C.Andersen billeder
 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk