H.C. Andersen papirklip 1864
Et historisk papirklip og samtidig det største kendte klip som eventyrdigteren H.C. Andersen har klippet er i den 2. december 2002 købt af Odense Bys Museer . Papirklippet er indtil videre udstillet i H.C. Andersens Hus i Odense.
Klippet er understøttet af et blåt lærredspapir eller voksdug og måler 41,9 gange 34,2 centimeter. Det er blevet foldet og klæbet ind bagerst i en førsteudgave af H.C. Andersens ”Eventyr” fra 1850. Bogen har et rødt bind og er lille og tyk. Denne første udgave er rigt illustreret af
Vilhelm Pedersen.
Papirklippet består
af kompliceret system af masker, engle,
palmer, blomster, træer med
forgreninger, bladehoveder, dansende
mænd og ballerinaer, svaner. Flere af
figurerne er kendt fra H.C. Andersens
andre papirklip. Klippet er knap så
udførligt lavet som Melchior-klippet .
H.C. Andersen har fremstillet papirklippet i maj 1864 og skænket klippet til en basar der blev afholdt i Casinos lille sal i København til fordel for ofrene og danske krigsfanger i Tyskland i forbindelse med krigen i 1864. Annoncen er sat i Berlingske Politiske og Avertissementtidende den 3. maj 1864 " Bazar til fordel for danske Krigsfanger". Lørdag den 7. - mandag den 9. maj 1864. Senere blev bazaren forlænget til onsdag den 11. maj 1864.
Hofbager August Bruun
(1812-1887)
H.C. Andersen kendte mange der gjorde tjeneste under krigen 1864. Derfor var hans hjerte stort for de danske soldater der blev såret eller døde i krigen og deres efterladte.
Han følte sig forpligtede til at gøre noget og derfor var han glad for at klippet blev solgt langt over den fastsatte pris på en halv rigsdaler.
Klippet blev solgt for 2 rigsdaler til hofbager August Bruun (1812-1887). Det har indtil den 2 december 2002 været i denne families eje.
Midt på papirklippet har H.C. Andersen skrevet et vers og lavet sin underskrift.
Se flere billeder/fotos af Hans Christian Andersens papirklip fra 1864.
|
Verset lyder:
” Den klipning her er noget dyr,
Den er sat til en halv Rigsdaler.
Men det er et helt klippet Eventyr,
Og dit Hjertelag betaler.”
Underskrevet
”H.C. Andersen” |
For at kunne købe dette klenodie af et papirklip har Odense Bys Museer måtte sikre sig støtte fra bl.a. Ny Carlsberg Fonden, Kulturarvstyrelsen og Augustinus Fonden.
Foto: Lars Bjørnsten
Odense |