Skuespilhuset i Kjøbenhavn 1831
Det kongelige teater. Teaterbygningen på Kongens Nytorv i København var centrum i H.C. Andersens københavnske univers. H.C Andersen havde dog ikke succes hverken som sanger eller danser og senere som dramatisk digter. I årene 1820-1822 havde han en nogenlunde fast tilknytning til Det Kongelige teater. Først var han elev på danseskolen, siden hen på syngeskolen.
Med solodanser Carl Dahlén's hjælp fik
Andersen i 1821 sin debut på teatret , som medvirkende i balletten " Armida" . Desuden udførte han som korelev flere mindre statistroller.
Se også:
H.C.
Andersen og folketeatret Casino i
København 1849
Billede fra 1874 af det gamle og det nye kongelige teater. Kilde: Kulturcentret Assistens
Plan af Det Kongelige Teater i Kjøbenhavn . I 1819, umiddelbart efter H.C. Andersens ankomst til København, så HCA " Poul og Virginie" fra en høkerloge på 3 etage.
Som elev i synge-danse (1820-22) var han tilskuer til talrige forestillinger fra "figurantindelogen" på samme etage (foroven til højre) og siden hen, da han fik sine dramatiske arbejder opført på teatret, fik han plads på gulvet, hvor H.C. Andersen i tidens løb avancerede til parterret til 1. parket.
H.C. Andersen billet til fri adgang i Det Kongelige Teaters 1. parket for sæsonen 1856-1857.
Det Kongelige Teater i København
The Royal Theatre in Copenhagen
Solodanser Carl Dahlén flygtede fra Sverige, som 21 årig i 1791. Dahlén havde en stor karriere foran sig på scenen i den danseglade konge Gustav d. 3s hofteater.
En af kongens kammerherrer havde stillet Dahlén et forslag „..om at deltage i en blandt hofkavallererne udbredt last... “. Dahlén havde svaret igen med en knyttet næve. Det var en handling der fik svære konsekvenser for ham og han måtte flygte. Carl Dahlén blev blev derefter hilst velkommen til den danske scene på Kongens Nytorv.
Carl Dahlén (1788-1851)
Program til "Armida". Heroisk ballet af Carl Dahlén.
Opført første gang 12. april 1821. H.C. Andersen havde en rolle som trold.
Læs mere om:
Troldkvinden „Armida“ og H. C. Andersen
Det Kongelige Teaters Scene
Direktionen for Det Kgl. Teater meddeler H.C. Andersen afsked fra teatret 1822
" At Directionen ved denne Maaneds
Udgang entlediget Dem fra Theatrets
Tieneste, undlader den ikke herved at
meddele Dem.
Directionen for de Kongelige Skuespil,
den 29 Juni 1822
E. Holstein, K.L. Rahbek, Jonas Collin" |