Et uddrag af et brev den 6. juni 1874 fra H.C. Andersen til sin trofaste og hjertens gode ven Nicolaj Bøgh, at han nu har været der i 14 dage, men bliver der 8 dage mere, da han har det velsignet godt og at grevinden er mageløs opmærksom og deltagende og at det bliver med vemod at han forlader dette sted, da han ikke ved med den alder han har om han nogensinde kommer der mere. Han har fået den afdøde grevinde Holsteins to smukke værelser i stueetagen på solsiden ud til haven, hvor guldregnen hænger, frugt og syrentræer prange med blomster. Han kan se over fjorden hvor de vilde svaner ligger, ser han Glænøs skovkyst. Fiskerne stange ål med blus om aftenen. Nattergalen synger nat og dag. Alt er prægtigt arrangeret. H.C. Andersen Musa vil imidlertid ikke besøge ham uagtet at han kigger ind i krattets tykning, sidder på stene ved stranden eller går foran de gamle ridderes og fruers billeder i stuerne. Hvor mon hans gamle veninde skjuler sig, eller tænker hun som så, se til at blive frisk og sund, jeg besøger ikke syge poeter. Andersen har det i øvrigt meget bedre end før og kan gå alene en hel times tid om i haven. Svimmelheden er næsten aldeles borte og kræfterne kommer, men en ting er dårligere end før. Det vil sige mere smertefuld og tit alt for slem om natten. Det er den trykken han længe følte i hjertekulen og om i højre side hvor leveren ligger. Tit tror jeg det er den trold gigten der har lagt sig i "Hjertegrugen" og leger med nervestrengene: Han griber imellem lidt for stærkt og Andersen holder ikke af at være en af de poeter man i en tidligere tid så drive om med en harpe i brystet nej han vil have "Mandsmod i Brystet" kunne synge: "friskt fra Leveren!" der ligger kerne sundhed i de gamle ordsprog.
H.C. Andersen fornemmer også at han mere og mere kommer til kræfter og at smerterne i mellemgulvet, særligt i leveren og i hjertekulen tager af i løbet af den tid han har været på Holsteinborg . Han har fået en friskere farve, så at han ret håber til Gud at denne sommer vil gengive ham størstedelen af sin gamle vante sundhed.
Note: H.C. Andersen førte en livlig brevkorrespondance med sine venner og veninder og særlig med grevinde Mimi Holstein-Holsteinborg. Disse breve, samt dagbøgerne har dannet baggrund for beskrivelsen af H.C. Andersen og Holsteinborg. Primærkilder er H.C. Andersen brevbasen fra sdu.dk og dagbøgerne fra kb.dk. Har du foto eller tekst, der kan suppleres med, så skriv venligst til mig. Lars Bjørnsten Odense [email protected]