H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

 

 

"Den lille Havfrue" og Frøslevlejren

"Den lille Havfrue" udført i træ af en fange GU i Frøslevlejren ca. 1944-45.

 

 

Kort om Frøslevlejren

Frøslevlejren var en tysk fangelejr fra 2. verdenskrig. Den blev byget i 1944, som en tysk interneringslejr. Flere tusind danske sad i denne lejr, som det tyske sikkerhedspolitis fanger. Lejren blev bygget for at undgå deportationer af danskere til koncentrationslejre i Tyskland.

 

Tyskerne brød alle løfter og begyndte alligevel at sende Frøslevfanger til de grusomme KZ-lejre i Tyskland. Der har ialt passeret ca. 12.000 fanger igennem Frøslevlejren.

 

Billedet ovenfor er fra Frøslevlejren. I midten ses hovedvagttårnet i lejren.

Billedet til højre er fra en udstilling i Frøslevlejren Museum. Montren til højre mrk. Husflid rummer "Den lille Havfrue" ,så læserne kan danne sig et indtryk af størrelsesforholdet.

 

Livet i lejren var hårdt med arbejde og som et yndet tidsfordriv var husflid, hvis arbejdet var af høj kvalitet, udgjorde den også en god lejr-valuta f. eks til anskaffelse af tobaksvarer. Materialerne til husflidsarbejdet var som regel ”organiseret” i lejrens værksteder. Der blev fremstillet papirknive, ringe, hjerter, cigaretrør, servietringe  og såkaldte Frøsleve. 

Under et besøg i lejren i 2010 fandt jeg denne kopi af "Den lille Havfrue" udført af en fange med forkortelserne GU og mrk. Frøslev.

Frøslevlejren er idag omdannet til museum og et besøg kan anbefales, se mere om Frøslevlejrens Museum her!

Foto: Lars Bjørnsten 2010

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk