Hængebroen i Glorup Slotspark
Hængebroen blev opført i 1867 og er projekteret af firmaet English og Hanssen i København i 1866. Broen er opført med høje gotiske bropiller i røde blanke mursten .Der er opført et brotårn på hver side af kløften. Broen er udspændt over en dyb kløft i hvis bund der risler en lille bæk. Der har sit udspring fra Rygaard. Selve broen hang i to tykke tove af sammensnoet metaltråd. Dette tov kan stadigvæk ses i skovbunden.. Tovene bæres af af de to solide tårne ,der er bygget på hver side af kløften. En vindeltrappe fører op gennem tårnet til den øvre del., hvorfra tovene føres ned i jorden og er fastgjorte ved stærke ankere. Broen har kostet 24.000 Rdl. at bygge. Den har en længde af 140 Fod og afstanden fra bunden af kløften op til Broen er 30 Fod.
Se flere fotos fra hængebroen
Bygningen af tårnene og hængebroen
H.C. Andersen har på sine besøg på Glorup fulgt med i bygningen af tårnene og hængebroen. I dagbogen i dagene op til indvielsen af hængebroen den 6. august 1867 hedder det :
H.C. Andersens dagbog fra den 4. og 5. august 1867
"Søndag 4. Graat Veir. Brev fra Moses Melchior og fra Reitzel. Efter Frokosten kjørte de Alle ned til Stranden ved Lundsgaard; jeg havde tidlig været nede ved Hængebroen og seet Greven og Grevindens Vaaben anbragt paa Muren tæt over Indgangen; jeg foreslog Ingeni uren Englis at sætte disse op under Karnissen som paa Raadhuset i Florenz han prøvede det, Greven Billigede denne Forandring og takkede mig derfor; jeg gik nu op at see det, da jeg vendte hjem og mange Fremmede spadserede i Haven, saae jeg en lille Pige paa den anden Side Vandet vende tilbage for at komme om at møde mig, jeg gik hende imøde, og saa var det Sara hos Fru Heiberg der sagde mig »Mama gik derovre med Hr Lange og Frue fra Ørebækkelunde« jeg gik da til dem og viiste Fru Heiberg Haven, vi steeg ned under Hængebroen over det vippende Bræt over Bækken, hun maatte støtte sig paa mig, jeg viiste hende hele Haven, over halvanden Time gik vi, jeg førte hende saa til Vogns ; ..."
Mandag 5. Ikke ganske klart Veir, gaaet op til Broen skrevet i Anledning af Grevindens Besøg der imorgen Et Huuslivs Kjærlighed og Tro Slaaer over hver Besvær en Bro, Gjør Vandringen saa let og glad At Livet er et Skjønhedsqvad..."
H.C. Andersen har uden tvivl på sine besøg på Glorup fulgt med i bygningen af tårnene og hængebroen. Ingeniør English som har stået for broen har åbenbart været med til indvielsen, da det fremgår af dagbogen at han dagen efter tager til København Om indvielsen af broen hedder det i : H.C. Andersens dagbog 6.- 7. august 1867
"Klokken lidt over 6 kjørte Greven og Grevinden op til den fløttede Støtte, vi Andre og Grev Wladimir gik op til hænge Broen, hvor paa Taamene vaiede Grevindens Flag og Danebrog; samt Guirlander, jeg havde faaet Vaabnerne fløttede op under Gesimsen hvorved Taarnene syntes slankere. Rækværket af Grene tæt ved var efter mit Forslag pyntet med grønne Grene og et Teppe lagt. Et blæsende Musikchor spillede jeg troer Vift stolt paa Codans Bølge. Greven og Grevinden gik over Broen, Arbeiderne udbragte et Hurra og fra Taarnet holdt en Snedker godt og kort en lille Tale, om den Fortjeneste dette Lystværk havde været for Egnen. Vi gik derpaa op til Sophienberg ( Red: Det har nok været Sofienlund, da her var en lille bakke hvor der var en storslået udsigt) Jeg fik Grevinden at føre, vi gik hele Anlæget rundt, jeg kom særdeles træt hjem, læste dog om Aftenen og sov næsten hele Natten..."
Onsdag 7 Oppe før syv. Fik Brev fra Eduard og Jette Collin; Brev fra Fru Henriques. Grevinden var oppe at sige mig lev vel, bad mig komme et følgende Aar og blive idetmindste en Morgen. Ingenieuren Englis Hansen kjørte med til Nyborg hvor han Kone og hendes Søster kom fra Odense ( de ere Søstre til Dandseren Hoppeg Kone) ."
H.C. Andersens brev af 16. august 1867
til Henriette Scavenius
"...Paa Glorup var
Grevinden hjemme og høist godmodig og
elskværdig; vi talte meget sammen og altid
paa Dansk, jeg har lovet at skaffe hende i
Paris en dansk Dame der kan fortsætte
Øvelsen i at tale og læse vort Sprog.
Haven er meget forskjønnet og den nye
Hængebro et storartet, vist meget kostbart
Arbeide. Broen tager sig malerisk ud
mellem de store smukke Bøgetræer; den
hænger mellem to gothiske Taarne fra
hvilke man seer ud over Beltet til
Langeland og Sjælland. Ogsaa Wladimir, men
uden familie, var der; nu troer jeg
endelig Grev Leon er indtruffet. Jeg
reiste den 7de, Dagen efter Broens
Indvielse, og tog lige til
Holsteinborg;..." H.C.
Andersens brev af 17. august 1867 til Ida
Koch
"...jeg var først paa
Basnæs, fløi saa til Glorup i Fyen, det
var i Regntiden, raat og vaadt, jeg kunde
neppe røre mig i Haven uden at frygte for
at miste mine Galosker i den mosede Grund,
der rislede en Kilde ved hvert Skridt man
gik. Haven er ellers deilig paa Glorup og
under mit Ophold der, blev en ny Hængebro
paa 100 Fods Længde indviet; et storartet
Arbeide, det skal have kostet henved 12000
Rdlr. / Broen hænger hen over en Dybde
hvor der voxe de største Ege jeg har seet,
den hænger i to gothiske Taarne fra hvilke
man seer over Beltet til Langeland og
Sjælland....."
Kilde: HCA dagbøger kb.dk
og HCA breve sdu.dk
Foto: Lars Bjørnsten
Odense |