H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

 

H.C. Andersen og Holsteinborg

- rejsen og modtagelsen

 -  nedenstående er en del af en større beskrivelse, se mere her!

 

 

Hestevogn. Udsnit af H.C. Andersens dagbogstegning 22. maj 1831 kb.dk

 

 

Rejsen til og fra Holsteinborg

Når H.C. Andersen ankom til Holsteinborg kunne udgangspunktet være forskelligt nogle gange kom han fra Jylland over Storebælt til Korsør, hvor der så holdt en vogn på broen for at hente ham til Holsteinborg og så for de afsted med raske heste i galop. Andre gange var han med toget og skulle afhentes på jernbanestationen og der var altid sørget godt for ham og grev Holstein sendte ofte en god lukket vogn. Der var et varme-bækken med kogt vand lagt på bunden i vognen eller i en fodskammel samt tre- fire tæpper fulgte med, så det var ligesom at sidde i en stue. En hel kurv blomster var stillet til ham i vognen. Solen skinnede derind og han havde det ganske sommerligt, så det var næsten som at sidde i et drivhus.

Der var altid en brevkorrespondance mellem Mimi Holstein go Andersen om hvornår og om hvilken station vognen fra Holsteinborg ville afhenter ham. Således er der nogle gange også spørgsmålet om der er kortere fra Sorø eller Næstved Til Holsteinborg. Han mener dog at der er kortere vej mellem Næstved og Holsteinborg. På sine ældre dage, hvor H.C. Andersen var svimmel og dårligt gående havde han en af sine unge venner med som følgesvend i toget til jernbanestationen, hvor så vognen og karlen fra Holsteinborg venter. Da Andersen nogle gange kombinerede besøg på de to nærliggende herregårde Holsteinborg og Basnæs, så var der i transport mellem de to gårde

På vejen til Holsteinborg fik han inspiration for den smukke natur og de omgivelser der var, således var der en gang et nyt eventyr meldte sig, mens han kørte fra Holsteinborg. På vejen til Sorø ligger en Vejrmølle. Den slog an og et eventyr, som allerede er på papiret vil vise sig, og vil få navnet "Veirmøllen"

 

Modtagelsen af H.C. Andersen

H.C. Andersen fik altid en hjertelig modtagelse, når han kom til Holsteinborg. Nogen gange kom hele husets ungdom ham i  møde til vogns og til hest. Han bemærker, at selv den lille seksårs Elisabeth var til hest og de kastede blomster ind i hans vogn. Da han kom på gården, vajede ved døren to Dannebrogs vimpler og den unge og den gamle grevinde kom ud at tage mod ham. De er elskværdige mennesker, der er så mageløst gode mod mig. Grevinden er også en perle. H.C. Andersen er nærved at tro, at perlerne gror i Danmark og så har han da ret i at synge, som han  har sjunget: "Jeg troer der er skjønnest i Danmark!" . Her er et kærligt velsignet husliv, elskværdige børn, som ret holder af Andersen og han føler sig virkelig hjemme her. H.C. Andersen har i sin dagbog for den 24 august 1874 anført at han var til audiens hos kongen og her talte han om opholdet på Holsteinborg og Bregentved hvortil dronningen sagde  »Damerne forkjæle Andersen!« Hvilket nok er meget rigtigt set af dronningen.

Note: H.C. Andersen førte en livlig brevkorrespondance med sine venner og veninder og særlig med grevinde Mimi Holstein-Holsteinborg. Disse breve, samt dagbøgerne har dannet baggrund for beskrivelsen af H.C. Andersen og Holsteinborg. Primærkilder er H.C. Andersen brevbasen fra sdu.dk og dagbøgerne fra kb.dk. Har du foto eller tekst, der kan suppleres med, så skriv venligst til mig. Lars Bjørnsten Odense  [email protected]

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk